Makkaratehtaalta tatuoijaksi

Artisti työmaallaan

Ville Kantola. Tatuointiartisti joka on murtautumassa suuren yleisön tietoon viimeistellyillä töillään ja pikkutarkalla jäljellään. Otin nyt mahdollisuuden tultua selvää tatuointien vaarallisuudesta sekä niistä putkahtelevista demoneista.

Teksti: Juha Niemelä

Ville työskentelee tällä hetkellä Ironbeard tattoon studiolla Rovaniemellä

Kerro kuka olet ja mistä ajatus lähti hypätä makkaranpakkaajasta tatuointiartistiksi?

Taiteilijanimeä ei juurikaan ole, toiminimeni on Lumink, mutta tietyissä piireissä kutsuvat Ville Lumikiksi.

Ajatus tatuoijaksi ryhtymisestä on kytenyt jo 8-vuotiaasta, mutta uskallus lähteä tekemään asialle jotain tuli vasta kolmikymppisenä. Kun löysin aikuisiällä intohimon tatuointien tekoon. Kaverini, Tapani Kallio auttoi minut alkuun opastaen, että kuinka tämä homma kannattaa aloittaa jotta menee oikeata linjaa eteenpäin.

Noh, minähän en aivan kaikessa kuunnellut. Otin asioista selvää mitä yrittäminen Suomessa on ja kävin lyhyen TE-Keskuksen järjestämän yrittäjäkurssin. Tästä sain varmuutta lähteä seuraavana Rovaniemen kehitykseen keskustelemaan liikeideasta eli tatuointi-ala ja toiminimen perustaminen. Liiketoimintasuunnitelman laadittua laitoin starttiraha hakemuksen ja tein päätöksen ja ilmoitin esimiehelle että mikäli tämä menee läpi minä lähden katsomaan tämän kortin. Nyt 1,5 vuotta toiminimellä tatuointeja väsänneenä voin sanoa, että vaikka ajoittain vaikeaa onkin ollut, niin en vaihtaisi päivääkään. Koulutusta tälle alalle ei ole muuta kuin mentorin ohjeistuksella itse-opiskelu ja sitä jatketaan joka päivä. (On sitä työtäkin kerennyt tekemään.)

Varsinaista ammattiliittoa ei tällä alalla ole mutta FTAA eli Finnish tattoo artist association seuraa jokaista liikettä ja tekijää tässä maassa, itse olen vielä ns juniorijäsen mutta ensi vuonna täysjäsenyys tulee voimaan. Tukiverkostona on kollegat ja vaikka kilpailua on niin etenkin messuilla olemme kuin yhtä perhettä ja vaihdamme infoa ja kuulumisia.

Villen tekemä kuva Mr. Lordin käteen. Dee Snider diggasi.

Eroaako ihmisen iho siannahasta?

Aloittaessani harjoittelun koneilla ja musteilla oli harjoitusnahkana hedelmät, silikoniset “tekonahkat”, joiden jälkeen vuorossa sian nahka eli porsaan kyljestä läskit pannuun ja nahkaan tekemään ensimmäisiä linjoja. Sian nahka on ehkä lähimpänä ihmisen ihoa, mutta kuitenkin oma jalka oli se ihan ensimmäinen että ihokerrosten ja neulojen käyttö tuli tutuksi. Tatuointivälineet ovat kehittyneet tähän päivään valtavasti verrattuna menneisiin aikoihin kuten kertakäyttöiset tubet ja gripit (lähimpänä asiakkaan nahkaa) eli ns klaavattavia teräsgrippejä ei minullakaan alussa ollut. Nykyään on vaikken niitä juuri käytäkkään vaan kertakäyttövälineitä edelleen. Tatuointien teossa pätevät monet samat hygieniasäännöt kuin elintarvike-alalla. Käsienpesu, desinfiointi, kertakäyttöhanskat ja niiden vaihtamiset noudattavat samaa kaavaa. Pinnat ja suojaukset kuten tatuointituolin muovilla peitto ovat asioita mitkä pitää huomioida tarkoin. Asianmukainen välineiden puhdistus ja hävittäminen tulee myös pitää tarkeänä ja välttämättömänä. Tatuointimusteiden kehitys nykyaikaan on ottanut vuosien saatossa myös ison harppauksen. Pienmetalleja jos on löytynyt tutkimuksissa todennäköisesti musteiden alkuperä on Kiina tai vastaava. Esimerkiksi meidän studiolla käytetyt musteet ovat saaneet kaikki EU-sertifikaatin ja toimitin mm. Rovakaaren ympäristöterveydenhuoltoon tarkastajalle 7 x A4 turvallisuusselvityksen yhdestä väristä joista kaikista löytyy tiedot valmistajan nettisivuilta. Kuluttajan tulee huomioida aina riskit tatuointia ottaessaan eli mikäli hänellä on esimerkiksi vakava sairaus, joka voi aiheuttaa muutenkin komplikaatioita tai hän on esimerkiksi raskaana tatuointia ei tule missään nimessä ottaa. Mikäli tatuoinnin ottaminen arveluttaa tulee aina kääntyä lääkärin puoleen ja sitten vasta varata aika.

Oletko urasi aikana törmännyt demoneihin? Uskonoppineiden puheiden perusteellahan tatskat ovat portti tuonpuoleiseen..

Uskonoppineet olivat itse asiassa historian perusteella ensimmäiset jotka ristiretkillään kantoivat kehossaan risti-tatuointeja mm eurooppaan. Tämä tatuointien mustamaalaaminen on aina ollut huvittavaa. Palatakseni aiheeseen demoneja olen tavannut kaksi urani aikana. Toinen on taiteilijanimeltään Mechanical Demon ja toinen Sidoron Lassi. Jälkimmäisellä ei ole demonisella tasolla muuta tekemistä ainakaan tietääkseni kuin että hänen minulle tekemä scarifikaatio (arpitatuointi) tuntui pirulliselta.

Mistä tatuoinnin hinta muodostuu?

Tatuoinnin hinta muodostuu kokonaisuudesta eli asiakkaan konsultaatiosta ensitapaamisella, suunnittelusta, tatuoinnista, siihen käytetystä työajasta ja materiaaleista, asiakkaan jälkihoidosta sekä hänelle ojennetuista ohjeista kirjallisena sekä vastaamisesta hoitojakson aikana esim. puhelimitse tai asiakkaan henkilökohtaisella käynnillä. Jälkikontrollissa tarkastetaan tatuoinnin laatu paranemisen jälkeen sekä tehdään mahdolliset korjaukset, tatuointi kuvataan mahdollisimman laadukkaasti sekä välitetään mahdollisesti asiakkaan omaan käyttöön. Lisäksi on arvonlisävero 24%. Eli, mikäli 4 tunnin tatuointi maksaa 400€ niin työmäärä voi olla esim. 10-15 tuntia. Tästä taiteilija voi nostaa bruttona itselleen noin 40% josta maksetaan ennakkovero. Päälle vielä muut kulut, vuokra, rikkoutuneet välineet ja messumatkat, niin ei tässä kirurgin ansiotasoon päästä.

Gene halusi kuvan itsestään.

Käykö tatuoinnin ottaminen kipeää?

Tatuointi voi tehdä kipeää etenkin jos ensimmäisen ottaa nilkkaan, ranteeseen tai kylkeen. Kuitenkaan yksikään ei ole juossut pelko peräsimessä ovesta ulos, ainakaan vielä. Itse en tee intiimi-alueille, sormiin, varpaisiin enkä kasvoihin tai päähän kuvia ollenkaan. Ihmisen herkintä kohtaa on vaikea määrittää koska toisella pohkeeseen käy kipeää ja toiselle ei, mutta oletan genitaalien ja kainalokuopan olevan herkimpiä alueita.

Ennakkoluuloista huolimatta tatuointien ottaminen ei ole niin vaarallista kuin voisi kuvitella. Tatutointistudioissa esimerkiksi korvien lävistäminen on yleensä hygienisempaa kuin korvakoruja myyvissä liikkeissä, johtuen juuri korkeista hygieniavaatimuksista.

Tarkkuus työssä on seurannut Villeä korkeasti hygienisestä elintarviketeollisuudesta myös ihmisen iholle. Ammattimies on aina ammattimies.

.