Työtapaturmia vähemmän

yksikin tapaturma on liikaa

Työtapaturmat ovat iso ongelma kaikilla aloilla.

Teksti: Helena Törmä

Turvallinen työpaikka on kaikille tärkeä.

Kaiken kaikkiaan vuonna 2014 sattui 124 000 työtapaturmaa. Palkansaajille vuonna 2014 sattui 113 000 työtapaturmaa. Yrittäjille (mukana myös maatalousyrittäjät) n. 10 500 Työpaikoilla / työliikenteessä sattui suurin osa kaikista työtapaturmista eli runsaat 106 000 tapausta, kun vastaavasti hieman alle 18 000 työtapaturmaa sattui työmatkoilla.  Töissään menehtyi kaiken kaikkiaan 34 henkilöä.

Miten ehkäisemme työtapaturmia työympäristössä?

Työsuojelutoiminta kuntoon. Työnantajan ja työntekijöiden välinen kanssa käyminen. työsuojelutoimikunnan palavereja enemmän kuin 1 vuodessa.

  • Kunnon perehdytys ja työohjeet on edellytys parempaan työturvallisuuteen.

Jokaisessa työssä tarvitsee olla kunnon perehdytys. Työpaikalla toiselta osastolta toiseen osastoon siirryttäessä, niin aina tarvitsisi perehdyttää kuin uutta työntekijää eikä olettaa hänen osaavansa, kun on ollut jo talossa niin pitkään.

  • Työntekijöiden suomenkielen osaaminen.

Monissa yhtiöissä on töissä monista eri kansallisuuksista tulleita työntekijöitä, jotka eivät osaa suomenkieltä kunnolla. Ulkomaiset rekkakuskit ja tavarantoimittajat ovat  lisääntymässä koko ajan.  Kaikki  eivät osaa suomen kieltä, joten työpaikan turvallisuus ohjeet ovat heille vaikeita ymmärtää. Ei saisi  kuormata tai purkaa lasteja, jos ei ole työturvallisuus kunnossa kaikkien osalta. (kypärät, suojaliivit)

  • Työkoneiden ja laitteiden kunnossapito.

Suunniteltu huolto ja koneiden tarkastelu on tärkeää, koska konekanta vanhenee kuitenkin koko ajan. Vanhoilla koneilla on erilaiset suojatoimet ja ne on oltava kunnossa.

  • Alituinen kiire työpaikalla.

Nykyaikana tehdään vähemmällä määrällä henkilöitä töitä. Työ tehdään kiireellä eikä ajatella niin paljon turvallisuutta. “mää vaan äkkiä teen sen noin” ja sitten sattuu työtapaturma.

  • Keskusteluyhteys liittyypä se fyysisiin tai psykososiaalisiin (henkisiin) työoloihin.
  • 0 -työtaparmaa hanke tai vastavia kampanjia on monilla firmoilla jo käytössä.

Esim. UPM Raflatac Tesomalla pääluottamusmies Pertti Niemi kertoo heidän hankkeestaan. 2013 vuonna otettiin käyttöön koko UPM:llä työturvallisuuden ryhtiliike niminen kampanja koko tehtaassa. Kampanja  kesti 3v. Kampanjan aloituksen jälkeen henkilöstö ei ollut mielissään sen mukana tulleista asioista. Niemen sanojen “mukaan kerta rutina, kerta rytinä”

Kampanjan alkaessa tuli työntekijöille mm. pakolliseksi huomiovaatetus, suojalasit, kuulosuojaimet, (kypärät/lippikset). Paikat, joissa ei tarvitse kypärää käyttää on erikseen kirjattu.

Trukkeihin asennettiin max. nopeus 7km/h, huomiovalot ja peruutussummerit. Jalankulkijoille asennetiin lisävaloja ja turvapeilejä.

Koneet ovat sähkölukkojen takana että ei pääse lähelle ilman koneen pysähtymistä.

Jokaisella koneella/ työpisteessä on turvaseloste mistä selviää mm. mitkä turvavarusteet tarvitsee olla.

Raflatacilla on 350 työntekijää nykyään vuodessa tulee noin 4kpl vaaratilanneraporttia per työntekijä.

600 vaaratilanne raporttia estää 1 vakavan työtapaturman. Tiistai aamuisin 8.30 on työturvallisuus palaveri, jossa käydään avoimet vaaratillanne raportit läpi. Paikalla palaverissa on TSV, PL, Linjajohtaja, tehtaanjohtaja ja työturvallisuuspäälikkö. Työnantajalla on  6vk aikaa vastata vaaratilanne raporttiin. Tulossa Triffi niminen hanke, jossa pienikin haavan aiheuttanut tapahtuma kirjataan ylös.

TSV ja Työterveys käy myös palavereja henkilöstön työoloista. Fysioterapeuttia on mahdollista käyttää 2 kertaa/viikko. mm tutkimassa mikä on oikea pöydän korkeus, tuolin korkeus yms.

Raflatacilla on 3 päivän oma ilmoitus käytössä. Eli jos olet kipeänä niin saat omalla ilmoituksella olla pois 3 päivää. Samasta sairaudesta vuodessa ei saa olla kuin 30 päivää pois omasta ilmoituksesta. Alle 10v ikäisen lapsen sairaustapauksissa 4 päivää omalla ilmoituksella.

Sairasloma päivät ovat tippuneet ennen 3-5 päivää nykyään keksimäärin 1,8 päivää  ja koko vuoden poissa olot prosentit 7-8% nykyiseen 3.5 -4%

Ryhtiliike on tuonut mukanaan aidon välittämisen työkaverista. Helpompi on sanoa, että älä ihmeessä tee noin tai sattuu jotain. Tamperelaisittain “älä ny ittees telo!”.

UPM on onnistunut vähentämään työtaturmia  ja kasvattamaan henkilöstöä aidosti välittämään toisesta ja hänen työturvallisuudestaan.