Pääkirjoitus: Mikä Kuukauden kurssi

Ay-mafia 2018

Kirjoittaja: Jaana Huurros
Kuvat: Saara Nieminen, Jaana Huurros

Kurssin sisältö

Kurssikuvauksessa sanottiin kurssin syventävän luottamusmiesten peruskoulutuksessa saatua ymmärrystä työelämästä ja ammattiyhdistysliikkeestä. Sen kuvattiin auttavan laajentamaan näkökulmia luottamushenkilöiden toimintaan ja rooleihin muuttuvassa työelämässä, auttavan kurssilaisia parantamaan monipuolisesti viestintätaitojaan sekä saavan paljon välineitä ja rohkaisua paikallisen toiminnan kehittämiseen. Kurssin ohjaaja, Kiljavan opiston rehtori Ari-Pekka Lundén sanoo, että kurssin sisällön painotus vaihtelee kurssinvetäjän mukaan, tällä kertaa keskityimme mediaan ja viestintään.

Kukaan meistä ei varmuudella tiennyt, mihin olimme itsemme ilmoittaneet. Tietoa kurssin sisällöstä oli saatavilla todella vähän. Jotkut olivat kuulleet huhuja julkaisun tekemisestä, joka osoittautuikin kurssin johtavaksi teemaksi. Kurssijulkaisua varten meidän piti kuukauden tauolla työstää omia juttuja ennen toista kahden viikon jaksoa lokakuun lopulla.

Odotukset ja toiveet

Osalla kurssilaisista oli pientä pelkoa, keitä kurssille osallistuu ja mistä. Osalla oli toiveita syventää ammattiyhdistysliikkeen historian tuntemusta sekä toiveita esiintymistaidon ja mediakäyttäytymisen suhteen. Osa toivoi kurssilta saavansa vinkkejä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja vaikuttamiseen työpaikkatasolla. Toisilla ei ollut mitään odotuksia kurssin suhteen ja monet totesivat jo muutaman päivän opiskelun jälkeen saaneensa kurssilta enemmän kuin osasivat odottaa.

Kaksi ensimmäistä viikkoa

Tapio Bergholm

Ensimmäisen kahden viikon jakson aikana Kiljavalla saimme nauttia asiantuntijoiden kuten Päivi Uljaan ja Tapio Bergholmin luennoista sekä ay-liikkeen historiasta että nyky-yhteiskunnan murroksesta. Joidenkin mielestä historiaa oli liiankin kanssa jo tässä vaiheessa, mutta mielestäni kumpikin luento oli mielenkiintoinen ja hyvä johdanto ammattiyhdistysliikkeen juurille sekä sosiaaliturvan syntyyn Suomessa.
Olisiko ay-liikkeen seuraava suunta lähteä hakemaan parannuksia pienyrittäjien palkka- ja eläketurvaan? Tämä ainakin kääntäisi huomion pois työntekijöiden oikeuksien heikentämisestä. Olemme viime viikkojen aikana saaneet tuntea ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen kädenvääntöä irtisanomissuojan heikentämiseen pyrkivän lakiehdotuksen tulevaisuudesta.

Manu Pärssinen, WordPress

Pääsimme sukeltamaan Word:n saloihin ja saimme ohjausta tietotekniikan käytöstä Ari Heinolta.
Wordpressin käyttöön meitä opasti Manu Pärssinen. Aika nopeasti menimme tämän osion läpi Toivottavasti se ei kuitenkaan näy julkaisussamme.

Pasi Salmikallion tiukassa opastuksessa opimme tutkimaan asioita ja kirjoittamaan erilaisia juttuja, joita kaikki kiinnostuneet saavat lukea Kiljavan kuukauden kurssin 2018 julkaisusta. Juttujen tekeminen oli suurimmalle osalle oman mukavuusalueen ulkopuolelle siirtymistä. Tehtävien määrä hirvitti osaa meistä. Välitehtävät olivatkin julkaisuun tuleviin juttuihin liittyviä taustojen tutkimista ja kirjoittamista.

Jälkimmäiset kaksi viikkoa

Toinen jakso pyörähti käyntiin Tampereen Yliopiston yhteydessä toimivassa Voionmaan Koulutuskeskusessa, jossa vietimme kolme päivää.

Hauska aamupäivä Voionmaan koulutuskeskuksessa Pauli Porasen johdolla

Ensimmäinen päivä alkoi turkkamaisella äänenavauksella ja muutamalla harjoituksella, joissa käytimme ääntämme eri tavoin, kun esiinnyimme ilman sähköistä äänenvahvistinta taikka sen kanssa. Olisimme voineet tehdä harjoitteita enemmänkin, mutta aika oli varsin rajallinen.

 

 

 

 

Illalla oli meitä varten avattu työväenmuseo Werstas. Siellä oli juuri 20.10. avattu uusi näyttely: Sateenkaarihistorian kuukausi.
Kansainvälisen Osuustoimintaliiton, International Cooperative Alliance ICA:n ensimmäinen lippu, “Sateenkaarilippu”, otettiin käyttöön vuonna 1923. Sateenkaaren seitsemässä värissä kuvastuvat kaikkien kansakuntien omien lippujen värit sekä ihanteet maailmanrauhasta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja solidaarisuudesta. Werstaassa oli myös Suomen satavuotinen taival työväenliikkeen kuvakulmasta varsin näyttävästi esillä, joten suosittelen lämpimästi vierailua sinne, kun käytte Tampereella. Museovierailu on maksuton.

Päätoimittaja Jaana haastateltavana

Tiistaina oli jälleen Pasin vuoro. Nyt emme juuri nimeksikään käyneet keskeneräisiä artikkeleitamme läpi vaan keskityimme esiintymistaitoihin. Meitä haastateltiin ja jouduimme pitämään puheita kuvitteellisille yleisöille ja molemmat vaiheet kuvattiin. Suurin osa meistä oli kaukana omalta mukavuusalueeltaan, mutta kaikki suoriutuivat varsin mallikkaasti tästä haasteesta. Voionmaan opiskelijat olivat kuvaamassa ja saimme itse arvostella omaa suoritustamme sekä kuulla muilta kurssilaisilta heidän mielipiteensä jokaisesta suorituksesta aina kunkin tehtävän jälkeen.

Tampereen teatteri Frenckell

Illalla kävimme katsomassa HS-toimittajien tekemää Mustalaatikko-esitystä Tampereen teatterissa. Esitys puhutti osaa enemmän kuin toisia. Haastavan päivän päätteeksi esityksen seuraaminen oli useammalle haastavaa takarivillä, jossa täydessä teatterissa oli todella lämmin. Teatteri oli loppuunmyyty. Esityksessä oli kuukausiliitteistä poimittuja artikkeleita, jotka tekijät esittivät meille. Tämäkin päätettiin äänen avaukseen Sata salamaa tahdein.

Keskiviikkona oli medianlukutaitoa ja vinkkejä, kuinka tunnistaa uutiset ja valeuutiset toisistaan. Johanna Junttilan ohjauksessa olisimme voineet olla pitempäänkin. Teimme myös harjoituksen. Lounaan jälkeen lähdimme siirtymään kohti Kiljavaa, jossa loput kurssista käydään.
Keskiviikko jatkui Kiljavalla vielä kodalla. Helpolla ei meitä päästetty.

Mikko Siljander Järjestäytymisen asialla

JHL:n Kiljavan kasvatti Mikko Siljander kävi esitelmöimässä meille järjestäytymisen tärkeydestä. Poliitikkojen lobbaaminen on työnantajapuolella massiivista. Edunvalvontaa tulee luoda sinne missä sitä tarvitaan, jäsenmäärät vähenevät ja jäsenillä on tunne, ettei liitto tee mitään. Jos asia on mielestäsi tärkeää, niin lähde itse tekemään. Hänen mukaansa ihmiset tulee haastaa toimintaan.

Mikä estää meitä toimimasta?
Tunteet, ihmiset toimivat tunteella
Ajanpuute, välinpitämättömyys
Olettamat
Pelko

Liitto on järjestö, joka yhteisvoimin vaikuttaa työ- ja elinoloihin työpaikalla, toimialalla ja koko yhteiskunnassa.
Kunnioittaessamme ihmisten arvokkuutta opimme, ettei heiltä voida kieltää perusoikeutta osallistua omien ongelmiensa ratkaisemiseen.

Toivanen Tero

Tero Toivanen esitelmöi meille ilmastonmuutoksen aiheuttamista yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tilanne ei enää ole ihan toivoton, koska tietämys ilmastonmuutoksesta on lisääntynyt parina viime vuotena roimasti. CO₂ päästöjen pitäisi puolittua joka vuosikymmen globaalisti.
Opimme myös, että maailman 100 rikkainta yritystä on vastuussa 70% päästöistä, eikä vastuu kuulu köyhimmille maille, kuten yleisesti luullaan.
Politiikan realiteetit eivät voi olla maailman realiteetteja vahvempia.
Hän suositteli lukemaan Paavo Järvensivun kirjan: Rajattomasti rahaa niukkuudessa.

Ari-Pekka Lundén kurssin ohjaaja

A-P Lundén piti meille vielä yhden aamupäivän työelämän opistoista (T-opistot) ja pohjoismaisesta ammattiyhdistysaktiivien koulutuksesta. Hän kertoi myös, että Ruotsissa koulutus on demareiden hallitsemaa, kun Kiljavan opisto on sitoutumaton ammattiyhdistysliikkeen koulutusjärjestö. Hänen mukaansa Kuukauden kurssi on Suomessa ainoa työelämän kurssi, joka suuntautuu yhteiskuntapoliittisiin aiheisiin. Hän kertoi myös esim. Humakin väyläopinnoista, joiden kautta aukeaa väylä myös avoimeen ammattikorkeakouluun.
Tunnit saimme syventyä sekä Social Dumping Projectiin, ETUI:in että SAMAK:in, joka on Pohjoismainen työläiskongressi. Aikaa olisi voinut käyttää näihin paljon enemmän.

A-P oli unohtanut, että kuukauden kurssin oppilaat järjestävät illanvieton muille Kiljavan opiston opiskelijoille. Tämäkään ei jäänyt tältä porukalta tekemättä ja kutsut laitettiin opiston ilmoitustauluille jo tiistaina lounasaikaan. Keskiviikkona illalla vetäisimme pienimuotoisen tietovisan aulabaarissa.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä aiheena Pasi vielä vei meidät tapaus MV-lehti Janitskin vihakirjoituksista tulleisiin syytteisiin ja tuomioihin.
Loppupäivä meni kirjoitustemme kirjoittelemisiin ja korjailemisiin.

Valmistelut marraskuiselle melontaretkelle

Toiseksi viimeiseen kurssi päivään oli laitettu ohjelmaan vielä henkilökohtainen jaksaminen ja luontoliikunta, jonka vetäjänä toimi Pasi Juutilainen. Tuolloin oli lisäksi tiedossa illanvietto kodalla eräoppaiden valmistaessa meille eräruokaa.

Viimeiseen päivään jäi KK-lehden 2018 julkaisu.

Luontoliikunta_terveysvaikutukset

Yhteenveto

Aiheita oli runsaasti ja niistä kaikista raapaistiin vain vähän pintaa. Kuukauden kurssi voisi olla ainakin kahden kuukaudenmittainen taikka kuten Itävallassa vuodenmittainen.
Suosittelen lämpimästi, jos vähänkään kiinnostaa, niin lähtekää mukaan.

Kurssikuvaus:

Kiljavan opiston Kuukauden Kurssi 2018
yleinen kurssi
10 + 10 päivää

Kurssin ohjaaja:

Lundén Ari-Pekka
Kiljavan opiston rehtori, Palkansaajien koulutussäätiön asiamies.

Opettajat ja luennoitsijat:

Bergholm Tapio
FT, YTT, dosentti kahdessa yliopistossa, historioitsija, poliitikko, SAK:n erikoistutkija sekä tasa-arvovastaava
Heino Ari
It-opettaja, järjestelmävastaava
Honka Eero
Oikealta ammatiltaan muurari, nykyään jo 11 vuotta opettajana Kiljavalla. Opettaa luottamusmiehiä, työsuojeluvaltuutettuja sekä järjestöaktiiveja. Aiemmin myös eräoppaita. Isä ja aviomies.
Jehkonen Antti
Koulutuspäällikkö Voionmaan koulutuskeskus
Junttila Johanna
Voionmaan koulutuskeskus journalistilinjan vetäjä, toimittaja HS
Juutilainen Pasi
luonto- ja matkailualan kouluttaja
Liehu-Törrö Marjaana
Työlainsäädännön ajankohtaiset asiat, työoikeuden opettaja ja apulaisrehtori Kiljavan opistolla. OTK 2007. Kotoisin Oulusta, nykyisin hyvinkääläinen.
Poranen Pauli
Näyttelijäntyön vastaava opettaja, 10 vuotta Voionmaalla sitä ennen 4 eri teatteria mm. Helsingin kaupunginteatteri ja Kom teatteri sekä kymmeniä elokuvia ja tv-sarjoja. Tunnetuin rooli alikersantti Lehto Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa
Pärssinen Manu
Wordpress, graafinen suunnittelija, päätoimittaja V2.fi
Salmikallio Pasi
eläkeläinen, Voionmaan entinen rehtori, toimittaja, tuottaja, isoisä
Siljander Mikko
Järjestäjä, idealisti, ay-aktiivi ja Kiljavan kasvatti. Nykyään JHL:n työntekijä vuodesta 2008
Toivanen Tero
BIOS-tutkimusyksikkö & Helsingin yliopisto, talous- ja historiantutkimus, ympäristötutkimus
Koulutukseltaan taloushistorian tutkija. Entinen Kiljavan opettaja. Erikoistunut talouden ja ympäristön välisten kysymysten tutkimiseen.
Tukiainen Matti
eläkeläinen, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja,
Uljas Päivi
eläkeläinen, FT, historioitsija, SEL

Osallistujat:

Alajoki Jaana ”Jansku”
Myyjä, Seinäjoki, varapääluottamusmies Atria, SEL
Eilola-Jokivirta Markku
Prosessityöntekijä, Oulu, ammattiosaston sihteeri, Stora Enso, Paperiliito
Huurros Jaana
lentoemäntä, Vantaa, luottamusmies Finnair Oyj, AKT:n ammattiosasto 208 SLSY ry
Laaksonen Tommi
järjestyksenvalvoja, luottamusmies, valtuuston jäsen, E Viking Line oy ab, SMU ry Etelä-Suomen osasto
Mikkola Vesa
Ilmailuhuoltomies, Vantaa, pääluottamusmies Shell Aviation Finland Oy, AKT:n ammattiosasto 081, osaston sihteeri ja taloudenhoitaja, AKT ry:n hallituksen jäsen.
Niemi Aapo
Tuotantotyöntekijä, pääluottamusmies, Saarioinen Sahalahti, ammattiosasto 011 SEL sihteeri, SEL:n liittovaltuuston jäsen
Nieminen Saara
Tuotantotyöntekijä, Sahalahti, osaston luottamusmies, ammattiosasto 011 SEL
Siren Arimo
postityöntekijä, työsuojeluasiamies, PAU Pirkanmaan osasto 155
Uppin Andrus
Elintarviketyöntekijä, Pouttu Oy, osaston luottamusmies ja työsuojeluasiamies, työsuojeluvaltuutettu, varapääluottamusmies, ammattiosasto 154 hallituksen jäsen, aluejärjestön hallituksen varajäsen.